Gratis proberen
Terug naar overzicht
water wonen

We gaan wonen op water

Gepubliceerd: 12 januari 2018

Niet genoeg woningen, te weinig plek en te veel mensen. Hoe los je dat op? In Woerden denken ze de oplossing gevonden te hebben: Wonen op water!

Er drijven in Nederland ongeveer vijfhonderd woningen op het water. Dit zijn woningen met een eigen kavel en dus geen woonarken. Slechts 150 hiervan zijn voor permanent wonen. Maar afgelopen jaar is er een nieuwe stroming ontstaan. Woerden heeft zijn eigen waterwoning gebied gevormd met twaalf woningen en in Zeewolde start de bouw van twintig van deze water huizen. Ook worden er achttien huizen ontwikkeld in Rotterdam.

Wonen op water, hoe is dat nou?

Volgens één van de bewoners van de nieuwe huizen op de recreatieplas in Woerden heeft wonen op het water enorm veel voordelen. Zo voelt het alsof je elke dag op vakantie bent, met prachtig uitzicht over het water. Daarnaast is er een stuk minder onderhoud en hoeft de woning niet uit het water zoals met een woonboot wel het geval is. Ook zijn de waterwoningen enorm flexibel, het kan zo verplaatst worden zodat het gebied weer voor andere doeleinden functioneert.

Droge voetjes

In steden als Amsterdam en Rotterdam is er inmiddels bijna geen ruimte meer over om op te bouwen, maar er blijft een enorme vraag naar woningen. Gelukkig hebben we genoeg water in Nederland. Onze vele plassen, kanalen en sloten die we gebruiken als bergingswater zijn goed om op te bouwen. Een bijkomend veiligheidsvoordeel: de huizen drijven, dus als het water stijgt, stijgen de huizen en blijft het binnen lekker droog.

Obstakels

Helaas is er veel terughoudendheid vanuit de overheid en dit is dan ook al jaren het grootste obstakel voor het wonen op water. In 2003 zijn we al begonnen met het creëren van drijvende vakantiewoningen en iedereen vindt de plannen voor waterwonen leuk, maar in de praktijk wordt er weinig mee gedaan. Er waren veel bureaucratische stoplichten en twijfelende consumenten die bang waren voor rechtszekerheid. Toen de crisis begon is er helemaal een stop gekomen op het bouwen van waterwoningen.

Maar nu de crisis achter de rug is zijn de voorvechters voor waterwoningen terug. De technieken voor bouwen zijn geen probleem, de organisatie en juridische vragen daarentegen wel. Water lijkt misschien leeg, maar heeft vaak een functie wat het bouwen belemmerd. De drijvende woningen in de Nassauhaven in Rotterdam zijn een proef en wanneer deze een succes blijken zal er de komende jaren een enorme groei komen onder drijvende woningen in Rotterdam. Ook op juridisch gebied wordt er een stap genomen: de woningen zijn verankerd en onverplaatsbaar, hierdoor komen de bewoners in aanmerking voor een normale hypotheek!

Wanneer de banken niet die zekerheid hebben dat de woning langere tijd op één plek blijft, dan zitten de bewoners vast aan een woonboothypotheek. Helaas biedt momenteel alleen de Rabobank deze hypotheken aan, helaas zijn deze hypotheken relatief duur. In Woerden kwam de gemeente met een oplossingen en gaf aan de bewoners een permanente woonvergunning af!

 

 

 

Deel dit artikel: