Gratis proberen
Terug naar overzicht

Alles over energie!

Gepubliceerd: 29 juli 2016

Energielabel? Hoe werkt dat?

Heb je nog geen definitief energielabel? Dan riskeer je een boete die op kan lopen tot maar liefst 405 euro! Uiterlijk op de dag van de overdracht van je woonhuis moet je als huiseigenaar namelijk in het bezit zijn van een geldig energielabel.

Waar is dat energielabel dan goed voor?

Op een energielabel kun je direct zien hoe zuinig (of onzuinig) een huis is. Voor kopers en huurders is dit zeker van belang! Wonen in een zuinige woning betekent namelijk een lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en dus ook een beter milieu. Het checken van een energielabel van een woning kan een koper in de toekomst veel energiekosten besparen.

Hoe ziet zo’n label eruit?

Het energielabel bestaat uit verschillende klassen, te beginnen met klasse A (groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (Rood, zeer onzuinig). In het energielabel staan allerlei kenmerken beschreven die zorgen voor een energiezuinig huis. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen en dubbelglas.

Wat te doen?

Zoals gezegd heeft begin 2015 iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopige label is in feite een schatting van de zuinigheid van de woning en moet nog omgezet worden naar een definitief label. De schatting is gebaseerd op eerder opgenomen gegevens van vergelijkbare huizen. Het is dus van belang om te controleren of het voorlopige energielabel nog kloppend is met jouw woning, het kan namelijk zijn dat je in de tussentijd gerenoveerd hebt.

Het definitief maken van het energielabel kan op de website: energielabelvoorwoningen.nl

Mocht je willen kijken hoe je voorlopige energielabel eruit ziet dan kan dat via: zoekuwenergielabel.nl

Deel dit artikel: