Gekte op de woningmarkt!
Gepubliceerd: 5 augustus 2016
Woensdagavond 3 augustus jl. werd er bij Hollandse Zaken de grote woning gekte besproken. Verschillende deelnemers die in aanraking waren gekomen met deze gekte kregen het woord.
In onze grote steden is een groot tekort aan woningen. De balans tussen vraag en aanbod is ver te zoeken. Door deze ongelijkheid schieten de prijzen van de woningen omhoog. Dit heeft vele gevolgen. De biedingen gaan vaak met tien procent over de vraagprijs heen. Ook zijn er zo veel geïnteresseerden voor één woning dat je zo de kans loopt om met 30 andere mensen een woning te bezichtigen op hetzelfde moment. Daar sta je dan, tussen die grote groep mensen en nog vóór je de woning echt kan bekijken, roept de verkoopmakelaar dat het bieden over twee uur gaat beginnen. Je hebt nog niet eens je mening over de entree kunnen bepalen. Vervolgens blijkt tijdens het bieden dat alle andere kijkers ver boven de vraagprijs zitten. Hoe boks je hier nu tegenop, want als jij die hoofdprijs niet betaalt, dan doet een ander dat wel!
Dit verhaal werd, in de uitzending van Hollandse Zaken, door vele monden beaamd. Zo bezocht een man maar liefst 80 verschillende woningen voor hij besloot een huis net buiten die grote stad te kopen, want deze gekte lijkt nu alleen nog voor te komen in de grote steden.
Een veel besproken onderwerp was de aanpak van de makelaar. Waarom moeten er 30 mensen bij een bezichtiging zijn en word je direct zo onder druk gezet om een bod uit te brengen? Het antwoord wordt door een verkoopmakelaar verschaft: “als je als makelaar 100en geïnteresseerden hebt voor een woning, dan is het vanuit praktisch oogpunt bezien, het best om een grote bezichtiging te plannen. Als hier vervolgens door één van de kijkers een bod wordt uitgebracht, is het wel zo eerlijk om de rest ook de kans te geven een bieding te plaatsen.” Of dit nu de juiste aanpak is of niet, er valt op dit moment niet veel aan te veranderen. De gekte in de grote steden blijft doorgaan.
Wat te doen?
Er wordt aangeraden om te overwegen een woning te kopen in een nabij gelegen gebied. Als het niet een te groot probleem is dat je een kleine reis moet maken om in de stad te komen, dan is het verstandig om voor zo’n woning te kiezen. De prijzen zijn lager en de ‘concurrentie’ minder.
Mocht je toch een huis zoeken in een grote stad, waar de woningprijzen op dit moment enorm hoog zijn, maak dan goede afspraken. Bedenk je over welke aspecten jouw woning moét beschikken en zet deze op papier. Bespreek voorafgaand met jouw bank welk bedrag je maximaal zou kunnen vrijstellen en maak voor jezelf duidelijk welk bedrag je maximaal wilt betalen en ga hier NIET overheen. De druk tijdens het bieden kan hoog oplopen en deze momenten kunnen nog weleens iets te spontaan gedrag oproepen. Stel dus bepaalde eisen en houd je hieraan.
Heb je interesse gekregen in de uitzending, het is terug te kijken op NPO.nl