Gratis proberen
Terug naar overzicht
gasloos wonen

We gaan gasloos wonen!

Gepubliceerd: 8 juni 2018

Een nieuw terugkomend begrip: Gasloos wonen. De overheid wilt langzaam de gaskraan dichtdraaien om in 2050 een energieneutraal land te hebben! Dit streven van de overheid wordt een enorm project. Probeer maar eens 7 miljoen huishoudens te laten overstappen van gas naar alleen stroom. Dit zal behoorlijk wat gaan kosten.

Voordelen gasloos wonen

Al in 2015 is het klimaatakkoord in Parijs opgesteld waar 194 landen mee ingestemd hebben. Nederland is pas sinds vorig jaar aangesloten bij deze landengroep, al steunden we het initiatief wel al. In dit akkoord staat dat de CO2 uitstoot in 2050 met minimaal 80 tot 95 procent verminderd moet zijn ten opzichte van het verbruik in 1990. Er zal behoorlijk wat in ons land moeten veranderen om dit voor elkaar te krijgen.

Er wordt verwacht dat de temperatuurstijging door deze maatregelen wordt beperkt met twee graden en hiermee gaan we de wereldwijde klimaatveranderingen tegen.

De gaswinning gebeurd nauwelijks op duurzame wijze, maar de stroom komt wel uit steeds meer duurzame bronnen. Daarnaast is zelfs het opwekken van elektriciteit uit aardgas minder vervuilend dan het verkrijgen van gas. Gasloos wonen zal zorgen voor een grote vermindering van CO2 uitstoot. Vooral als de stroom om een zo duurzaam mogelijke wijze wordt gerealiseerd.

Wat gaat het kosten?

Om een oudere woning met slechte isolatie energieneutraal te maken ben je tussen de 50.000 tot 80.000 euro kwijt. Hoe dit en door wie voor al onze huishoudens betaald gaat worden is nog niet duidelijk. De vraag of de huiseigenaren of de overheid hiervoor op gaat draaien speelt. De kans bestaat dat er subsidies komen en de eigenaren deels zelf verantwoordelijk zullen zijn. Om de kosten te kunnen dekken zou de overheid de prijs van het gas op kunnen hogen. Dit zou tevens een extra motivatie zijn voor huiseigenaren om op stroom over te gaan.Volgens een onderzoek van het internationale onderzoeks- en beleidsadviesbureau Ecorys, in opdracht van Milieudefensie, zullen eigenaren zelf € 18.500 moeten investeren voor het realiseren van een gasloze woning.

Naast het feit dat de CO2 verminderd, is een energieneutrale woning goedkoper dan een woning op gas. Gaskosten zijn een groot deel van de energierekeningen bij onze huishoudens. Stroom zou voor een stuk minder kosten zorgen. Gas kost ongeveer drie keer zo veel als stroom, maar doorgaans verbruik je gas minder snel. Het zou wel kunnen dat de stroomprijzen gaan veranderen als alle huishoudens stoppen met gasverbruik, maar momenteel is stroom een voordeligere keuze.

Vast beginnen met minderen

Ben je nog niet klaar om over te stappen naar stroom, dan kun je wel vast jouw gasverbruik verminderen. Jouw hoeveelheid gas kan al omlaag. Voor dit verminderen zijn verschillende opties: de wat prijzigere of de simpele, bijna kosteloze manieren.

Jouw prijzigere opties

Je zou jouw gasfornuis kunnen vervangen voor een inductiekookplaat. Je kan zonnepanelen plaatsen op het dak, de woning beter isoleren en een zonneboiler en waterpomp aanschaffen. Voor deze veranderingen is er wel een flinke zakcent nodig, maar op de lange termijn zullen de besparingen op gas- en energiekosten flink stijgen en daarnaast stijgt de waarde van de woning! Voor sommige energiezuinige initiatieven staat de overheid paraat, zij zorgt dat er subsidies te krijgen zijn.

Direct aan de slag

Houd rekening met de hoeveelheid gas en energie die je verbruikt in huis en op andere plekken waar je komt. Zo kun je de temperatuur in huis iets lager zetten. Vaak gebruikt het verwarmen van woningen het meeste gas. Elke graden minder scheelt zes tot zeven procent aan verbruik. Daarnaast kun je ervoor kiezen niet elke ruimte in de woning te verwarmen. Zet de verwarming uit als je van huis gaat en pas weer aan als het nodig is.

Daarnaast kan een slimme thermostaat je helpen met het bedienen van de temperaturen in jouw woning. Zo heb je direct inzicht op jouw verbruikt.

 

 

 

 

Deel dit artikel: